17 juni 2024

Waar kan je het beste een overkapping plaatsen?

Een overkapping in de tuin biedt niet alleen beschutting tegen regen en zon, maar is ook een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Om de beste plek voor je overkapping te bepalen, zijn er verschillende factoren die je in overweging moet nemen. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste plek voor je overkapping.

Waarvoor ga je de overkapping gebruiken?

Voordat je besluit waar de overkapping wil plaatsen, is het  belangrijk om na te denken over het gebruik ervan. De functie van de overkapping heeft een grote invloed op de ideale locatie. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen:

Als je de overkapping wilt gebruiken als plek om te ontspannen, dan is een overkapping in de tuin ideaal. Een plek om tot rust te komen in je eigen tuin.

Als een eetruimte met bijvoorbeeld een buitenkeuken erbij. Hiervoor is het handig om de overkapping dicht bij het huis te plaatsen. Dit maakt het gemakkelijker om maaltijden van binnen naar buiten te brengen.

Als je de overkapping vooral als opslagruimte wilt gebruiken, kan een plek achterin de tuin of naast een schuur of garage geschikt zijn. Dit houdt je tuin overzichtelijk en vrij van rommel.

Als een speelruimte voor de kinderen. Hiervoor is een plek dicht bij het huis, waar je een goed overzicht hebt ideaal.

 

Welke afmeting past het beste in de tuin?

De grootte van je overkapping moet in verhouding staan tot de rest van je tuin. Een te grote overkapping kan je tuin rommelig maken, terwijl een te kleine overkapping misschien niet genoeg ruimte biedt voor jouw wensen. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste afmeting.

Maak een plattegrond van je tuin en meet nauwkeurig de beschikbare ruimte. Houd rekening met paden, bestaande toepassingen en planten die je wilt behouden.

Zorg ervoor dat de overkapping in lijn is met de rest van je tuin. In een kleine tuin kan een compacte overkapping van bijvoorbeeld 300x300cm perfect zijn. in een grotere tuin kun je kiezen voor een grotere overkapping.

Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt voor het beoogde gebruik. Voor een eetruimte moet je rekening houden met voldoende ruimte voor een tafel en stoelen. Voor een lounge hoek heb je misschien ruimte nodig voor banken, een salontafel en extra accessoires.

 

Hoe is de stand van de zon?

De stand van de zon is het belangrijkste bij het bepalen van de beste plek voor je overkapping. Afhankelijk van de ligging van je tuin kun je verschillende manieren toepassen om optimaal gebruik te maken van zonlicht en schaduw.

Voor een overkapping die voornamelijk in de ochtend of namiddagzon staat, plaats je deze op een oost- of westgerichte locatie. Dit kan ideaal zijn voor ontbijt.

Als je een plek zoekt die de hele dag schaduw biedt, kies dan een noord gerichte locatie. Dit kan voor prettig zijn in de hete zomermaanden, zodat je overkapping een koele en comfortabele schuilplaats biedt.

Wil je de zon volledig vermijden? Plaats je overkapping dan in de buurt van bomen of hoge struiken die natuurlijke schaduw bieden. Let er wel op dat vallende bladeren en takken geen probleem vormen.

Conclusie

De beste plek voor een overkapping in je tuin hangt af van verschillende factoren zoals het beoogde gebruik, de beschikbare ruimte en de stand van de zon. Door goed na te denken ver hoe je de overkapping wilt gebruiken, welke afmetingen het beste passen en hoe de zon door je tuin beweegt, kun je een goede beslissing nemen. Of je nu een ontspanningsplek, eetruimte, opslagruimte of speelplek voor kinderen wilt creëren, een goed geplaatste overkapping kan een waardevolle toevoeging zijn aan je tuin.