8 april 2021

Waarom hout behandelen met beits?

Wanneer je een mooie overkapping of iets anders van hout in je tuin hebt geplaatst, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Om je houten product zo lang mogelijk mooi te houden, is het erg belangrijk dat je je hout behandelt met beits. Beits is eigenlijk een beschermende verf voor hout en het beschermt je hout tegen invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan vocht en UV-straling. Daarnaast kan beits ook ter decoratie worden aangebracht.

Beits beschermt tegen vocht

Een van de grootste boosdoeners van hout is regen. In ons koude kikkerlandje wordt het hout in de tuin geregeld blootgesteld aan veel regen. Ook is de luchtvochtigheid in ons land vaak hoog. Vocht trekt in het hout en veroorzaakt rottend hout, schimmel en algen. Hierdoor wordt het hout niet alleen lelijk, maar ook zacht en minder sterk. Dit kan er ook voor zorgen dat je houten constructie kapot gaat. Om dit te voorkomen is het van belang dat je je hout behandelt met beits. 

Liggende delen zoals vlonders vangen meer vocht op dan een schutting of een gevel. Toch is het belangrijk om al je hout in de tuin te beitsen. Hierdoor voorkom je dat je mooie overkapping begint te rotten of vol schimmel komt en verleng je de levensduur van je hout met vele jaren!

Verkleuring van hout tegengaan

Beits is daarnaast ook ideaal om verkleuring tegen te gaan. Naast vocht is de zon ook een grote boosdoener. Doordat de zon op het hout schijnt, zal het hout na een tijdje verkleuren. Dit wordt ook wel vergrijzing genoemd. Sommige mensen vinden dit juist mooi, terwijl andere het liever tegengaan. Door beits op het hout aan te brengen, zal dit de vergrijzing tegengaan.

Beits ter decoratie

Naast bescherming, kan je beits ook ter decoratie aanbrengen. Beits kan het hout namelijk een nieuwe kleur geven. Zo kan je hout met verschillende kleuren hout behandelen. Het meest populair zijn de beitsen in natuurlijke houtkleur. Daarnaast is het ook mogelijk om een transparante kleurloze beits of een zwarte beits aan te brengen.