27 maart 2021

Tips voor de perfecte kleur van jouw Douglas hout

Douglas hout zal in de loop van tijd vergrijzen. Ongeveer de helft van onze klanten vindt dit juist mooi. De andere helft wil de originele kleur liever behouden. Smaken verschillen!
In principe is het voorkomen van vergrijzing niet noodzakelijk voor het behoud van de kwaliteit. Het is puur een kwestie van smaak. Wil je toch de warme kleur van het douglas hout behouden? Hieronder zijn drie tips te lezen tegen het vergrijzen van je hout.

3 tips tegen vergrijzing

1. Beitsen

Beits is ideaal om verkleuring tegen te gaan. Het beschermt je hout niet alleen tegen vocht, maar het zorgt er ook voor dat je hout niet verkleurd. Wij hebben blanke beits die de natuurlijke kleur van het hout behoudt en beits met een kleurtje.

2. UV-beschermer

Na het aanschaffen van je houten buitenverblijf kun je het behandelen met UV-beschermer om de vergrijzing tegen te gaan. Ook zorgt het product voor bescherming tegen rot, schimmel en algen.

3. Ontgrijzer

Mocht het hout al grijs zijn geworden en wil je het hout graag opfrissen en reinigen? Maak dan gebruik van de houtontgrijzer. Dit product is uitermate geschikt voor het verwijderen van vuil en het lichter maken van verweerd hout.

Dol op de natuurlijke grijze kleur van het hout?

Douglas hout vergrijst wanneer het hout bloot staat aan de natuur. Als je dit proces wilt versnellen, kan dat met een vergrijzingsmiddel. Wanneer de overkapping van de buitenkant een hele andere kleur heeft dan de binnenkant, wordt er vaak gekozen om het hout van de binnenkant ook een grijs kleurtje te geven. Naast een vergrijzingsmiddel kan er ook gebruik gemaakt worden van vernis, boenwas of verdunde verf. Deze middelen zorgen voor een vergrijsde kleur op blank hout. Hierdoor blijft het natuurlijke karakter van het hout behouden en blijven de noesten en vlammen zichtbaar.